Google.Translate

2015年8月23日 星期日

【荒唐可笑】薛國強話電車唔環保 係真唔係呀?

★當然啦,薛國強這頭廢物在為港鐵"馬屎坑"爭取或攫取客源想搞壟斷嘛!閣下是規劃署前員工?因提這意見遭炒出來的嗎?或是並非規劃署而是虧惑處?你都呼吸放廢氣、用街燈、駕駛、搭電梯、坐港鐵、charge電話、用電腦、煮食、你死後唔好入棺木或火化一樣樣都係唔環保,死開喇!


薛國強認為電車雖然不會噴黑煙,但污染源頭在發電廠,其實並不環保。

有環保團體指,電車完全是零排放的路面交通工具,幾乎沒有污染。
前政府規劃師薛國強以一人公司名義向城規會建議,取消中環至金鐘段電車服務,改善中環交通擠塞問題,不但令電車迷及一眾中西區街坊憤慨,更觸怒了很多香港人。薛國強在接受訪問時表示電車效率低又佔路,雖然不會噴黑煙,但其實並不環保,因為其污染源頭在發電廠。有環保團體質疑薛國強的建議欠缺數據和研究支持,又指電車的載客量比私家車多,效率更高。
記者:張寶晶、蘇汝卿 攝影:王俊龍
「呢條電車路要撤走啦!其實呢個中區就無需要嘅,有兩個地鐵站咁近!」前政府規劃師薛國強所指的是中環至金鐘段電車路,他更將這個建議提交予城規會,希望改善中環交通擠塞問題,結果引起全城熱烈討論,激怒不少香港人。
「睇到呢單新聞真係好憤慨!」五十後的任偉生出生以來就住在中西區,電車一直陪着他成長,「對電車情有獨鍾,由細搭到大。」除了個人感情外,他認為電車也具實用價值,並非如薛國強所言能夠被其他交通工具所取代,「收費平,班次亦非常之密,搭短程,站頭又夠多,比巴士方便好多,如果搭地鐵又要上上落落。」香港電車迷會會長李俊龍也表示,絕對不贊成電車要被淘汰,或者如薛國強所言應該放入博物館,皆因電車每天的載客量超過二十萬,是可持續發展的交通工具。「香港係咪要本末倒置到淘汰一啲大家都使用緊嘅交通工具呢?」
薛國強接受訪問時說,電車連車站和路軌佔了德輔道中三成地積,認為如果低效率的電車能夠讓路給其他車輛,塞車的情況就可以改善,「如果交通暢順,相對每一公里行嘅路,噴出嘅黑煙係少好多,環境污染嘅情況,係咪有機會少咗?」不過,地球之友助理環境事務經理周月翔質疑,這個說法欠缺理據支持。「佢淨係好簡單講話電車係阻路,咁但係點樣去阻法?用咗幾多路面空間?佔嘅架數係幾多?繁忙時間對交通有咩影響?全部都係無數據!」
周月翔又指,電車完全是零排放的路面交通工具,幾乎沒有污染。但薛國強卻說,電車其實並不環保,「唔能夠話我見到電車唔噴黑煙,我就話佢environmental friendly(環保),唔係咁,佢污染源頭唔喺呢度,係喺發電廠。」周月翔則指,現時最嚴重的空氣污染都源自馬路上汽車的廢氣排放,使用電動交通工具可有效減少有關污染,也是世界科技及環保發展的大勢所趨。
至於電車是否真的如薛國強所言這樣沒效率,這樣阻路?周月翔說,其實有數得計,「一架電車可以裝到成100個乘客,但係一架私家車最多都係裝到7個人,其實都好容易比較到邊個嘅載客效率係高啲啦!」
但究竟中環交通擠塞的問題,罪魁禍首是甚麼?可以如何解決?請繼續留意同系列相關報道。

來源轉自:
【2015年08月23日訊 台灣《蘋果日報》/美聯社 】
(注意:帖內文或圖片中可能含有厭惡性簡體字;本站維護中華文化,堅決行使正體字。版權歸著者所有。)
【其他.相關】:

1 則留言:

Ip wai keung 提到...

教大家看相,薜國強的嘴型叫”覆舟口”主其人反口覆舌,懶惰,投機,成事不足敗事有餘,講中左?唔好嬲!